Welke rol heeft het paard?

Als ik tegen iemand zeg dat ik paardencoach ben, is vaak de eerste vraag: “Maar Anita, wat is precies de rol van het paard? Wat doet-ie dan voor bijzonders?”

Paarden spiegelenDan vertel ik over dat unieke fenomeen bij paarden waarover al boeken vol zijn geschreven: paarden ‘spiegelen’ het gedrag en de houding van degene met wie het in de sessie samenwerkt. Dat spiegelen is een geweldige vorm van feedback.  Mijn taak als paardencoach is dan om het gespiegelde gedrag van het paard voor jou te vertalen. Samen bespreken we de boodschap van het paard. Je zult versteld staan over wat het paard je laat ontdekken over jezelf. Onderdrukte emoties kun je voor hem niet verstoppen.  Speel je een rol? Dat zie je terug! Het paard voelt, ziet, ruikt alles wat zich bij jou onderhuids afspeelt en reageert daarop.

Feedback en nadenken over jezelf

De feedback van het paard maakt je bewust van jouw ‘onbewuste’. Zo realiseer je je  wat dit betekent voor je gedrag en je communicatie. En wat voor effect dit heeft op anderen. Je krijgt een veel beter inzicht in jezelf.

Dit wordt ook wel ‘zelfperceptie’ genoemd. Een goede zelfperceptie zorgt ervoor dat je duidelijker bent naar anderen toe. Dat  je beter kunt communiceren, zowel in je werk als privé . Hierdoor sta je steviger in je schoenen. Denk jij ook niet dat je leven hierdoor minder gestrest en dus veel aangenamer zal zijn?

Coaching en communicatietraining met behulp van paarden