Meer controle door vertrouwen

vertrouwen300Vertrouwen ligt aan de basis van elke goede relatie, of het nu privé is of op je werk. Je vindt het fijn als je kunt vertrouwen op je partner, je leidinggevende, je medewerkers, je collega’s. Je wilt niet steeds controle uitoefenen. Jij richt je liever op jóuw bijdrage in het geheel.

Dat vertrouwen moet wederzijds zijn. Je wilt immers niet steeds onder controle staan. Je wilt graag dat jouw voorstellen en beslissingen, die voortkomen uit jouw kennis van zaken, jouw inzichten en jouw gevoelens van betrokkenheid en verantwoordelijkheid, door anderen worden geaccepteerd. Gewoon omdat ze jou vertrouwen.

Loslaten = controleverlies?

Vertrouwen betekent dat je dingen moet loslaten. Loslaten betekent: verlies van controle. Dat kan voor ons mensen heel ongemakkelijk aanvoelen. Want als je, bijvoorbeeld als projectleider, verantwoordelijk bent voor het resultaat, dan wil je vast wel enige controle behouden. Zo lijken vertrouwen en controle niet samen te gaan.

Of toch wel? Het antwoord komt van het paard. Bij de paarden leidt vertrouwen juist tot méér controle. Dat is eenvoudig aan te tonen in de volgende oefening.

Controle door vertrouwen

Vraag het paard om jou los, zonder lijntje dus, van punt A naar punt B te volgen. Als jij bij voorbaat al denkt: “o, dat doet-ie nóóit”, dan komt het paard niet in beweging. Of wel, maar hij gaat zijn eigen weg.

Pas als je op jezelf vertrouwt en daarna op het paard, dan verandert de houding van het paard. Hij spiegelt jouw vertrouwen, krijgt zo vertrouwen in jou, ziet jou als leider en volgt je van punt A naar punt B en waar je verder maar naartoe wilt. Controle krijgen over het paard gaat dus via vertrouwen.

Des te groter het vertrouwen, des te meer controle. Dit geldt niet alleen voor jouw en je coachpaard, maar ook voor een mensenkudde.

Bij een mensenkudde kun je dat vertrouwen extra bevestigen door heldere afspraken te maken. Over die afspraken gaat een volgend blogbericht.

Workshop

blogfotoHeb jij ook moeite met loslaten, noemen anderen jou weleens een ‘control-freak’?  Mijn paarden laten jou ervaren dat het ook anders kan. Informeer naar de mogelijkheden in een workshop of traject ‘Controle door vertrouwen’.

Meer weten? Neem contact met mij op via het contactformulier.